Doğal Maden Suyunun Faydaları ve Sağlıklı Diyette Doğru Tüketim Şekli

Maden suları, içerisinde mineral tuzları, elementler ve gaz içeren yer altı sularından elde edilen sulardır. Bulunduğu kaynaktan kaynağa mineral miktarlarının oranı değişebilir. Soda ile karıştırılsa da sodadan farkı içerisinde mineral bulunmasıdır. Yüksek kalsiyum içeren maden suyu kemik sağlığına yardımcı olabilir. Magnezyum sindirim sistemi çalışmasını destekler. Kalp ve damar hastalıklarına bakılınca ise magnezyum, potasyum ve sodyum mineralleri bakımından zengin olan maden sularının daha etkili olduğu görülmektedir.  Minerali bol özelliği ise terleme, ishal durumlarında kaybedilen suyun ve minerallerin geri gelmesine yardımcı olmaktadır. Maden suları sağlığımız için yararlı ama bilinçli tüketim olmayınca sağlık sorunlarına yol açabilir. 

Doğal Maden Suyunun Sağlık Üzerindeki Faydaları

Maden suyu içinde; bikarbonat, sülfat, klorit, kalsiyum, magnezyum, demir ve sodyum bulundurur.  Maden suyu içindeki mineraller sayesinde birçok yararı bulunur. Terleme, ishal durumlarında sıvı kaybı engeller ve mineralleri yerine koymayı sağlar.  Mide rahatlatır, laksatif etki gösterir, mideyi nötrolize eder, asit dengesini sağlar, kabızlık önlemeye yardımcı, kan basıncını düzenler, kemik sağlığını destekler. Sağlık açısından birçok yararı var ama zararları da unutulmamalı. Sodyum miktarı yüksek maden suları tansiyonu yükseltir. Tansiyon hastaları sodyum içeriği düşük maden sularını dikkatli bir şekilde tüketmeli. Vücutta çok fazla mineral birikmesi böbrek taşına neden olabilir, magnezyum açısından zengin sular ishal oluşturabilir. Yeterli ve bilinçli tüketilen maden suları sağlığımızı korur ve destekler.

Maden Suyu Tüketiminin Sindirim Sistemi Üzerindeki Etkileri

Sindirim sistemi düzenleyen içecek denilince aklımıza toplumda kullanımı daha yaygın olan soda aklımıza gelir. Soda ve maden suyu mideyi rahatlatır ve hazımsızlığa yardımcı olur.  Maden suyunun mineral içermesi sodadan farkıdır. Maden suyunun mineral içermesi sindirim sistemine birçok yardımda bulunur. Kabızlık gidermeye magnezyum ve sülfat laksatif etki gösterek yardımcı olur. Magnezyum türevleri alüminyum hidroksit veya kalsiyum karbonatla birleşmekte ve mideyi nötralize eder. Aynı zamanda mineralli suların içerdiği bikarbonat gastrik asitliği nötralize ederek sindirime yardımcı olmaktadır. Bu iki cümleden mide asit dengesini sağladığını anlayabiliriz. Maden suyu ile ilgili olarak mideyi rahatlatır, reflü, ülser gibi mide rahatsızlığına yardımcı, kabızlık, hazımsızlık gibi sindirim sistemi davranışlarını destekler diyebiliriz.

Doğal Maden Suyunun Diyetteki Yeri

Maden suyu günlük beslenmemize ek olarak tüketilebilecek önemli mineral kaynağıdır. Mineral kayıplarımızı destekler, mideyi rahatlatır, kemik sağlığımızı korur, sıvı ihtiyacımızı karşılamaya ve sindirime yardımcı olur. Maden suyu tüketiminde içinde bulunan minerallerin miktarına bakarak tüketmek daha doğru bir tüketim alışkanlığı olur. Kişinin sağlık sorunlarına dikkat edilerek tüketilmeli. Vücutta fazla mineral birikmesi yeni sağlık sorunlarına yol açabilir.

Maden Suyunun Doğru Tüketim Miktarı ve Sıklığı

Maden suyunun yemekten sonra içilmesi sindirimi kolaylaştırır. Yemek sonrasında ihtiyaç duyulabilir. Vücudumuzda kaybedilen sıvı ve mineral ihtiyacının yerine konmasına yardımcı olur. Yazın terleme miktarı arttığı için tüketimine daha fazla ihtiyaç duyulabilir. Vücudumuzda mineral kaybı sırasında, sindirim sistemimizi desteklemek, kemik sağlığımız, kalp sağlığımızı desteklemek için ihtiyaç duyulabilir. İhtiyaç doğrultusunda tüketmek daha sağlıklı bir tüketim olacaktır. Günün her saatinde tüketilebilir. Kişide rahatsızlık oluşturmuyorsa gece yatmadan önce de içilebilir. Maden suyunun sürekli alışkanlık haline gelerek tüketilmesi mide asit dengesini bozabilir. Maden suyunun günlük 1- 2 şişe içmesi tavsiye ediliyor. Bu tavsiye edilen miktar kişinin sağlık durumu, fiziksel aktivite vb. durumlara göre değişebilir. Günlük sıvı ihtiyacımızı karşılarken vücudumuzda yeni mineraller aldığımızda unutulmamalı.

Maden suyu ishale iyi gelir mi?

Maden suyunun içindeki mineraller ishal oluşumunu etkileyebilir.  Özellikle ishal sırasında magnezyum açısından zengin maden suları tercih edilmemeli.  İshal durumu geçtikten sonra maden suyu içmek vücutta kaybolan minerallerin yerine konmasını sağlar ve sıvı kaybını önlemeye yardımcı olur. İshal tedavisinde uzun süreli ve kısa süreli ishale göre beslenme tedavisi değiştiği unutulmamalı.

Maden Suyu Zayıflatır mı?

Saf maden suyu 0 kalori bir içecektir. Maden suyu zayıflamayı destekler ama zayıflatıcı içecek olarak düşünülmemeli. Hiçbir şey tek başına zayıflatıcı ya da kilo aldırıcı değildir. Maden suyu, laksatif (idrara çıkartıcı) olarak biliniyor. Bu özelliği sayesinde idrara çıkmaya yardımcı olur, vücuttan toksik madde ve sıvı atımını destekler. Mideyi rahatlama özelliği sayesinde mide çalışmasını destekler.  Fazla sodyum içeren maden suları çok fazla içilirse ödem tutma riski de unutulmamalı. Sodyum vücutta fazla bulunursa vücutta ödemler oluşabilir.

Diyetisyen Diyor ki

Doğal maden suyu çok değerli bol mineralli içecektir. Doğru ve bilinçli kullanımı son derece önemlidir.  Minerallerin görevleri birbirinden farklıdır. Hastalığımız ya da rahatsızlığımız varsa mineral içeriğine dikkat ederek tüketmek daha doğru kullanımdır.  Tüketim miktarı ve sıklığı kişinin ihtiyacına göre değişebilir. Sürekli olarak kontrolsüz aşırı tüketimi alışkanlık olması doğru değildir. Doğru beslenme düzeni oluşturarak vücudun besin ögelerini karşılamak için diyetisyeninizden destek alabilirsiniz.

Diyetisyen Mine YEŞİLBAŞ

KAYNAKÇA

Kınık,K., Akçiçek, A., Arıcı,M., (2020), Mucize İçecek Maden Suyu, Kızılay Kültür Sanat Akademik Seri, İstanbul

Baysal, A., (2019), Beslenme, 20. Baskı, Hatiboğlu yayıncılık, Ankara