Beslenme ve uyku, sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmez iki temel unsurdur. Ancak, giderek artan uyku bozuklukları, bireylerin günlük yaşam kalitesini düşürmekte, fiziksel ve zihinsel performansı olumsuz etkilemektedir. Yapılan araştırmalar, bazı besinlerin uyku kalitesini artırdığını, bazılarının ise olumsuz etkiler yarattığını göstermektedir.
Proteinli besinlerin uykudan önce tüketilmesinin uykuya geçişi kolaylaştırdığı ve uykunun kalitesini artırdığı gözlemlenmiştir. Yatmadan önce protein alan bireylerin uyku sırasında daha az uyanma problemi yaşadığı belirtilmiştir. Bunun yanında, yapılan araştırmalarda kirazın uyku kalitesini artırdığı ortaya konulmuştur.
Bitkisel çaylar da uyku kalitesini destekleyen önemli doğal kaynaklardır. Özellikle ıhlamur ve papatya çayı, rahatlatıcı etkileri sayesinde uykuya geçiş süresini kısaltarak kaliteli uyku sağlamaktadır.
B vitamini eksikliğinin uyku kalitesini olumsuz etkileyebildiği bilinmektedir. B12 vitamini, uyku hormonu olarak bilinen melatonin salgısını düzenleyerek uyku-uyanıklık döngüsüne katkı sağlar. Melatonin, özellikle çocuklar ve gençlerde uykuyu olumsuz etkileyen faktörleri azaltır. Ayrıca, magnezyum minerali hem uyku süresini artırır hem de uyku kalitesini yükseltir.
Uyku kalitesini azaltan en yaygın maddelerden biri ise kafeindir. Kahve ve enerji içecekleri gibi kafeinli içeceklerin fazla tüketimi uykuya dalmayı zorlaştırır ve uykunun bölünmesine neden olabilir. Buna karşılık, süt, vişne ve kivi gibi besinlerin içerdiği uyku düzenleyici aminoasitler uyku kalitesini artırmada etkilidir.
Yapılan çalışmalara göre, yüksek karbonhidratlı ve düşük yağlı diyetler, uyku eğilimini artırsa da REM uykusunda azalmaya yol açabilir. Bununla birlikte, günlük kalori alımındaki artış, uyku süresini uzatabilir. Uykuya geçişi kolaylaştıran ve uykuyu düzenleyen magnezyum ve triptofan aminoasidi bakımından zengin olan süt, muz ve badem gibi besinler de kaliteli bir uyku için önerilmektedir.
Kaliteli uyku ve sağlıklı beslenme hakkında daha fazla bilgi almak ve sizin için en doğru beslenme planını oluşturmak için bizimle iletişime geçin. Sağlığınızı iyileştirmek ve yaşam kalitenizi artırmak için buradayız!
Yazan: Dyt. Seher Kaya
- Başpınar, T. & Yeşilkaya, B. (2021). Beslenme ile Uyku İlişkisi . Fenerbahçe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi , 1 (2) , 105-116 .
- Bahadır, F. G. (2018). Yetişkinlerde sirkadiyen uyku ritmi ve beslenme arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi.